Notícia
08/03/2019
A més de la meitat dels pacients de l'Hospital de Mataró que ingressen per fractura de maluc se'ls pauta tractament per l'osteoporosi a l'alta

Durant l’any 2017, l’Hospital de Mataró va participar en el Registre Nacional de Fractures de Maluc (RNFC), amb 259 pacients. Són, principalment, dones de més de 74 anys, amb fractura de terç proximal de fèmur.

Entre els indicadors d’aquest registre, l’Hospital de Mataró destaca positivament quant al tractament per l’osteoporosi que es recomana quan es dóna d’alta al pacient. En aquest sentit, el 7% dels pacients ja prenien algun tractament osteoprotector abans de la fractura i es va indicar tractament posteriorment al 52,6%, mentre la mitjana del RNFC està en el 36,7%.


Les fractures de maluc són un problema molt freqüent en dones amb osteoporosi, per això és molt important que rebin un tractament farmacològic específic en el moment de l’alta hospitalària, per disminuir el risc de patir una segona fractura.


Indicadors positius. Altres indicadors en què l’Hospital de Mataró es troba per sobre de la mitjana dels hospitals del RNFC són:

 

  • El 59.9% dels pacients de l’Hospital de Mataró reben tractament amb Calci, respecte al 46% dels pacients del RNFC
  • El 77,3 % reben tractament amb vitamina D respecte al 67% del RNFC
  • La incidència de úlceres per pressió (UPP) durant l’ingrés és de 4.6% a l’Hospital de Mataró , per sota del 6.7% del RNFC
  • La cirurgia precoç , abans de 48 h, es realitza en el 47.49% dels pacient ingressats a l’Hospital de Mataró per fractura de fèmur respecte al 44% del RNFC

 

Registre nacional de fractures de maluc (RNFC). Aquest registre recull dades d’un total de 7.208 casos de 54 hospitals de la majoria de les comunitats autònomes (Madrid, Catalunya, Castella i Lleó, Castella la Manxa, Aragó, Galícia, Astúries, Extremadura, Andalusia, València, Canàries i Múrcia). Es tracta d’un instrument posat en marxa per un grup de treball de més de cent professionals, format majoritàriament per geriatres i traumatòlegs, i avalat per 21 societats científiques amb l’objectiu de millorar la qualitat assistencial de l’atenció a l’ancià amb fractura de maluc.

 

Fractures osteoporòtiques. Aquest tipus de fractures, en particular les de fèmur, són un dels principals problemes de salut mundial. En la seva majoria, afecten la població anciana i són una de les causes més importants de mortalitat i discapacitat en aquestes edats. Es calcula que el 80-90% de les fractures són degudes a caigudes des de la pròpia alçada.


 Tornar enrere