Notícia
03/12/2018
La 7a Jornada de Salut Mental desperta gran interès entre els especialistes amb més de 160 assistents

L’Hospital de Mataró va acollir divendres 30 de novembre la 7a jornada de Salut Mental, organitzada pel SESM-DI del Barcelonès Nord i el Maresme del Consorci Sanitari del Maresme.

Sota el títol de “Salut Mental i conductes desafiadores en persones amb discapacitat intel·lectual”, es pretén fer visible aquesta realitat, així com aprofundir en la patologia dual en aquesta població, a més de presentar les diferents estratègies d’intervenció.

 

La població amb discapacitat intel·lectual (DI) pot presentar els mateixos trastorns mentals que la població general però la tendència és sobrediagnosticar els trastorns psicòtics, atribuint moltes conductes estranyes i no explicables a aquesta patologia i a infradiagnosticar altres trastorns com l’ansietat o el trastorn de l’estat d’ànim. La presència de malaltia mental, incloent les alteracions conductuals, en persones amb DI es coneix com a patologia dual.

 

Les persones adultes amb discapacitat Intel·lectual tenen una major probabilitat de tenir, al llarg de la seva vida, un problema de salut mental (20-40%) o un trastorn de conducta (10-15%). En moltes ocasions, aquesta realitat demanda processos de diagnòstic i d’intervenció, específics des d’una visió interdisciplinària, i un treball en xarxa entre els diferents serveis de l’àmbit social i sanitari.

 

La Jornada s’ha estructurat en una ponència inicial i dues taules, amb la participació de professionals especialitzats en l’atenció a les persones amb discapacitat Intel·lectual i provinents de diferents serveis, de centres de Catalunya, tant de l’àmbit sanitari com social.

 

La ponència inicial, a càrrec del Dr. Ramón Novell (Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona) i sota el títol “Discapacitat Intel·lectual, malaltia mental i dificultats en la regulació de les emocions i la conducta: vers un model de coordinació sociosanitària” ha tractat la realitat de la patologia dual i el model de treball en xarxa establert a Catalunya.

 

Intervenció en salut mental i en conductes desafiadores. Taula en la qual s’han donat les diferents visions sobre com intervenir en salut mental i en conductes desafiadores, tant des de l’àmbit sanitari com des de les entitats que donen suports a les persones amb discapacitat intel·lectual. Amb la participació de la Sílvia Ángel i la Natalia Kazah (Àrea Discapacitat Intel·lectual Parc Sanitari Sant Joan de Déu); Israel Belchi (Dincat) i en Josep Font (expert en suport conductual positiu).

 

Trastorn de l’espectre autista(TEA) de baix rendiment en població adulta. Aquí els diferents especialistes han tractat la conceptualització del TEA en persones adultes que presenten discapacitat intel·lectual, experiències d’intervenció en un taller ocupacional i la importància de la comunicació en aquest col·lectiu. Han participat en Sergio Bodas (Hospital Universitari Mútua de Terrassa); en Gerard Avellanet (Fundació el Maresme); i la Meritxell Rifà (Logopeda, psicopedagoga i mestre d’educació especial).


 Tornar enrere