Notícia
07/11/2018
'Empassa bé' una nova edició del taller per a persones amb problemes de deglució

L’objectiu del taller, celebrat ahir dimarts, ha estat ensenyar a cuinar per minimitzar els riscos d’aspiracions o ennuegament.

43 persones han participat en el taller dirigit a pacients afectats de disfàgia i a cuidadors de la Unitat de Disfàgia de l’Hospital de Mataró, i realitzat per Alícia Costa, dietista-nutricionista del centre, juntament amb l’empresa de gastronomia GAN. En aquesta sessió han assistit, també, professionals sanitaris (infermeres, logopedes i auxiliars), així com professionals de l’àmbit de la restauració (cuiners i responsables de cuina).

 

Risc al menjar i al beure. Sota la premissa de crear textures que evitin riscos d’aspiracions o ennuegaments, i tenint en compte els punts crítics de la preparació, s’ha ensenyat a cuinar plats atractius i agradables al paladar amb productes de temporada, sempre seguint una dieta equilibrada i variada per evitar el cansament provocat per menjar el mateix, i recordant que és molt important cuinar el mateix per a tots els membres de la familia.

 

En aquesta sessió s’ha incorporat la preparació dels fluids perquè la pressa d’espessidors sigui el més agradable possible, i com a les sessions anteriors es combinen plats de dues textures diferents: puré espès i que es pugui aixafar amb forquilla. Els plats estrella d’aquesta edició han estat una torrada amb mantega i melmelada amb textura puré i uns nius de patata farcits de textura aixafable amb forquilla. 

 

La disfàgia és un trastorn que impedeix empassar bé aliments líquids i/o sòlids. Afecta 1 de cada 4 persones de més de 70 anys, la meitat de les quals han patit un ictus, el 84% de les persones amb malalties neurodegeneratives i el 25% dels malalts de càncer de cap i coll.

 

Els malalts que pateixen disfàgia tenen un risc molt elevat de malnutrició i deshidratació a causa d’una ingesta insuficient d’aliments, tant líquids com sòlids. Una altra problemàtica destacada són les complicacions respiratòries perquè s’ennueguen sovint.


 Tornar enrere