NotÝcia
12/09/2018
Publicats tres estudis sobre la sŔpsia

El 13 de setembre se celebra el Dia Mundial d’aquesta malaltia freqüent i amb una mortalitat elevada. L’any passat a Catalunya va ser responsable de l’ingrés hospitalari de més de 22.700 persones i va causar 4.000 morts, més que els infarts i els ictus junts.

Un equip d’investigadors del Consorci ha publicat tres projectes de recerca relacionats amb la sèpsia que s’han finançat gràcies amb la recaptació obtinguda per les tres edicions anteriors de la cursa solidària Sepsis Challenge.

 

Epidemiologia. El primer és un projecte epidemiològic que contribueix a quantificar la necessitat de recursos assistencials per atendre la sèpsia a Catalunya. L’estudi ha identificat un total de 224.396 casos d’infeccions amb fallida orgànica aguda al nostre país en el període 2005-2016, amb una incidència de sèpsia que ha passat de 160 casos per cada 100.000 habitants i any a 390 casos per cada 100.000 habitants i any.

 

Tractament antibiòteic precoç. El segon treball de recerca consisteix en una anàlisi dels indicadors claus en el procés assistencial de la sèpsia que demostra la importància d’administrar l’antibiòtic als pacients en menys d’una hora. Aquest seguiment es va fer durant tres anys conjuntament entre el Servei d’Urgències, el de Medicina Intensiva i el de Medicina Interna de l’Hospital de Mataró en pacients que consultaven a urgències amb una infecció (prop de 4.000), dels que es van detectar i seguir aquells que complien criteris de sèpsia greu. Els resultats d’aquest projecte recolzen el concepte d’atenció als pacients sèptics en format “CODI EMERGENT”.

 

Innovació en nanotecnologia. Per últim, hi ha un tercer projecte recentment finalitzat que avalua la capacitat bactericida de diferents molècules de síntesi experimental, desenvolupades per un institut de nanotecnologia vinculat a la UAB, davant dels bacteris més comuns que causen la sèpsia i que pot significar un important avenç en la lluita contra els microorganismes multirresistents.Sepsis Challenge 2018. El pròxim 14 d’octubre se celebrarà la 4a edició d’aquesta marxa cicloturista solidària que contribueix a la formació de professionals i a la investigació en sèpsia. La Sepsis Challenge, organitzada pel Club Ciclista Temps d’Esport, consta d’un recorregut de 77 km i 1.350 m de desnivell i forma part del programa “Mou-te amb el cor” de l’ajuntament de Mataró. Les inscripcions es poden fer aquí.


 Tornar enrere