NotÝcia
31/05/2018
Tabac i malalties coronÓries

Aquest és el lema del Dia Mundial sense Tabac que se celebra avui. El CSdM organitza, en el marc d’aquesta campanya de l’OMS, diferents accions en els diferents centres amb l’objectiu de continuar sensibilitzant la població del Maresme de la importància de no iniciar-se en el consum de tabac, que és possible abandonar-lo, així com poder gaudir d’un ambient sense fum.

El consum del tabac és un factor de risc per al desenvolupament de malalties coronàries, vessaments cerebrals i malalties vasculars, ja que provoca una inflamació de les artèries que pot aguditzar-se o esdevenir crònica. Tot i els danys coneguts del tabac al sistema cardiovascular, i la disponibilitat de solucions per reduir la mort i les malalties relacionades, aquesta sensibilització continua sent baixa.

 

Descens històric de fumadors a Catalunya, especialment entre les dones. La prevalença de fumadors diaris o ocasionals segueix a la baixa, amb un 24% registrats l’any 2017, la xifra més baixa assolida fins a la data. El descens del consum s’ha produït especialment entre les dones fumadores, que baixa dos punts, del 20,6% al 18,5%. Respecte a la freqüència de consum, d’aquest 24%, el 21% fuma diàriament, i el 2,3% de forma ocasional.

 

Aquesta tendència a la baixa demostra que els programes de conscienciació donen resultats. Tot i així, encara queda molt per fer, ja que a Catalunya encara fumen més d’un milió i mig de persones, provocant 1 de cada 10 morts anuals.

 

Beneficis coronaris si deixes de fumar
• Al cap de 20 minuts disminueixen el ritme, la freqüència cardíaca i la pressió arterial.
• A les 24 hores disminueix el risc d’infart.
• A l’any, el risc d’infart o malaltia coronària es redueix a la meitat.
• Entre 2 i 5 anys després, el risc d’un atac de cor és similar al d’una persona no fumadora.

 

Activitats al CSdM el 31 de maig
Hospital de Mataró. Taula informativa sobre tabaquisme, realització de mesures de monòxid de carboni (cooximetries), test de dependència i lliurament de resultats, per a usuaris i professionals, al vestíbul principal, de les 10.00 a les 13.00 h. També es podran veure els treballs manuals fets per pacients de Salut Mental del CSdM que fan referència a la campanya.

 

ABS Mataró Centre. Taula informativa amb material d’autoajuda i exposició d’un mural amb 67 fotografies i comentaris, sobre els beneficis de deixar el tabac, realitzats per usuaris de l’ABS que han deixat de fumar.

 

ABS Argentona. Taula informativa, amb material d’autoajuda i el dia 5 de juny una caminada per deixar de fumar amb l’acompanyament i el suport de professionals de l’ABS.

 

ABS Cirera-Molins. Acció informativa per als joves de l’Institut Thos i Codina per conscienciar-los de l’efecte nociu del tabac i de les seves conseqüències, a més de fer proves de detecció de monòxid de carboni i mesurar els nivells de dependencia i predisposició per abandonar l’hàbit tabàquic. A l’ABS taula informativa, amb material d’autoajuda i mesures de monòxid de carboni.

 

El compliment de la normativa, clau en la lluita contra el tabac. Recordem que la llei de control del tabaquisme prohibeix el consum de tabac en els espais interiors i exteriors dels centres sanitaris. Per tant, facilitar el seu compliment es responsabilitat de tots, treballadors, pacients i visitants. La col·laboració de tots és clau en aconseguir una cultura sanitària lliure de tabac.

 

Més informació
Setmana sense fum
Dia Mundial sense Tabac (OMS)
Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum 
Programa d’Atenció Primària sense Fum


 Tornar enrere