Notícia
13/02/2018
Primera guia d'autoajuda a Catalunya per a persones que pateixen Trastorn Límit de la Personalitat

Álvaro Frías, psicòleg del CSdM, edita el llibre “Vivir con el Trastorno Límite de la Personalidad”, un recull de recursos terapèutics per a persones afectades i els seus familiars.

Les malalties mentals continuen sent un gran repte sociosanitari per la dificultat de diagnòstic i de tractament, i pel gran desafiament de convivència que comporten. El Trastorn Límit de la Personalitat (TLP), és un dels més diagnosticats a nivell clínic. Les persones que el pateixen representen el 2% de la població general adulta, prop del 20% dels pacients psiquiàtrics hospitalitzats, i al voltant d’un 10% dels pacients ambulatoris. Sovint el pateixen persones immerses en relacions tòxiques i inestables.

 

Fins ara, la bibliografia anava adreçada als professionals especialitzats. Aquesta guia és la primera a Catalunya que dota de recursos terapèutics complementaris a les persones afectades i els seus familiars.

 

Què és el TLP i quins són els principals símptomes? És una alteració psiquiàtrica crònica molt severa. Es caracteritza per la incapacitat de regular les emocions i el pensament extremadament polaritzat i impulsiu, la qual cosa afecta negativament en les relacions socials i personals. Els símptomes més habituals són desregulació emocional, impulsivitat extrema, problemes en les relacions i problemes d’identitat. 

 

Primera guia a Catalunya i Espanya. Álvaro Frías, psicòleg especialista en psicologia clínica i doctor en psicologia del CSdM, és autor del llibre “Vivir con Trastorno Límite de la Personalidad”, una guia d’autoajuda redactada amb un llenguatge molt senzill i moltes recomanacions pràctiques que pretén apropar la malaltia i, alhora, ajudar a afrontar el patiment diari de les persones afectades (pacients i familiars).

 

“Vivir con el Trastorno Límite de la Personalidad” consta de varis capítols dividits en tres parts. La primera explica què és el TLP, què el causa, els símptomes més freqüents, com afecta en el dia a dia de les persones que la pateixen i els diferents tractaments actuals. La segona part descriu els símptomes més comuns i dona recursos per fer-los front. La tercera i última part inclou tres casos d’experiències personals.

 

En el llibre també han participat sis psicòlegs que treballen o han treballat al Centre de Salut Mental del CSdM.


 Tornar enrere