NotÝcia
05/02/2018
Empitjora la bacteriŔmia el pron˛stic en pielonefritis?

La resposta és que, en el cas d’ancians amb infecció greu del tracte urinari, la presència de bacterièmia no augmenta ni la mortalitat, ni els ingressos a la UCI, ni allarga l’estada hospitalària.

Així conclou un estudi tot just publicat a PLOS ONE i en el qual participen Josep Anton Capdevila i Cristina Serra-Centelles, adjunt i resident, respectivament, del Servei de Medicina Interna.

 

Actualment, el resultat d’un hemocultiu (prova per detectar la presència del bacteri en sang) triga de mitjana 3-4 dies. Una de les incògnites que volia resoldre l’estudi era si disposar d’un diagnòstic més precoç impactaria positivament en l’evolució dels pacients de més de 65 anys amb una infecció greu del tracte urinari. La conclusió és que no, perquè la presència de bacterièmia no empitjora el pronòstic en aquesta tipologia de malalt.

 

The clinical impact of bacterièmia on outcomes in elderly patients with pyelonephritis or urinary sepsis. A prospective multicenter study avalua l’associació entre la bacterièmia (presència del bacteri en sang) i l’evolució dels malalts de més de 65 anys que ingressen en un hospital a causa d’una pielonefritis o d’una sèpsia urinària. L’estudi analitza tres indicadors (mortalitat, estada hospitalària i ingrés en una unitat de cures intensives) i conclou que, en el cas dels ancians, la bacterièmia

- no és un factor de risc de mortalitat en pacients ancians,
- no allarga l’estada hospitalària i
- no s’associa a un major ingrés d’aquests malalts en les unitats de cures intensives.

 

L’estudi ha inclòs 424 pacients (42,7% d’ells amb bacterièmia) de cinc hospitals de l’Estat: Hospital Universitario Dr. Peset (València), Hospital Universitario Río Ortega (Valladolid), Hospital Torrecárdenas (Almería), Hospital Povisa (Vigo) i Hospital de Mataró.


 Tornar enrere