NotÝcia
01/12/2017
30a ediciˇ del Dia Mundial de la SIDA

El Consorci Sanitari del Maresme participa en aquesta diada des les 9.00 hores i fins les 14.00 hores mitjançant diverses taules informatives que tenen l’objectiu de fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH.

Acabar amb la SIDA el 2030. La campanya d’aquest any, sota el lema "Un salt endavant cap a la fi de la sida" vol compartir i assumir el compromís acordat per la comunitat internacional de posar fi a l’epidèmia per al 2030, objectiu que forma part de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides.

 

Vol brindar l’oportunitat per a donar a conèixer la situació i impulsar avenços pel que fa a la prevenció i el tractament de la infecció. Així doncs, és important recordar que tots i totes les persones som necessaris per fer un salt endavant, accelerar la fi d’aquesta epidèmia i construir una societat sense VIH.

 

Sessió formativa i taules informatives. Dins de les accions del Dia Mundial, l’Hospital de Mataró acull una sessió formativa a la Sala d’Actes (9,00-10,30h) amb l’objectiu de donar a conèixer el fenomen del Chemsex (pràctiques sexuals entre homes i ús combinat de drogues de la mà de Percey Fernández-Dávila, investigador de l’ONG Stop Sida i del CEEISCAT, i Pepe Moltó, metge de la Unitat del VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol.

 

També s’habilitaran punts d’informació al vestíbul de l’Hospital de Mataró, a l’ABS Mataró Centre i al centre de Salut Mental i Addiccions, per repartir material de prevenció i d’informació. En total són sis punts d’informació repartits per Mataró on agents de salut facilitaran informació a la població.

 

La jornada forma part de les activitats que organitza la Comissió Tècnica per a la Prevenció del VIH i la Sida a Mataró, de la qual formem part.

 

Les dades
• L’any 2016, el nombre de nous diagnòstics de VIH a Catalunya ha estat de 781, el que representa una taxa de 10,9 casos per 100.000 habitants, sent els homes el 86% dels diagnòstics.
• El VIH, que continua sent un dels majors problemes per a la salut pública mundial, s’ha cobrat ja més de 35 milions de vides. En 2016, un milió de persones van morir al món per causes relacionades amb aquest virus.
• A la fi de 2016 hi havia aproximadament 36,7 milions de persones infectades pel VIH al món, i en aquest any es van produir 1,8 milions de noves infeccions.
• D’acord amb les dades de 2016 de l’OMS, a la Regió d’Àfrica hi havia 25,6 milions de persones infectades. Aquesta Regió és la més afectada i en ella es registren gairebé dos terços de les noves infeccions pel VIH al món.
• A mitjans de 2017, prop de 21 milions de persones infectades pel VIH estaven en programes de tractament antiretroviral (TAR). Entre 2000 i 2016, el nombre de noves infeccions pel VIH es va reduir en un 39% i les defuncions associades al virus van disminuir en una tercera part. Això vol dir que es van salvar més de 13 milions de vides gràcies al TAR en aquest període.
• La via més probable de transmissió ha estat, en primer lloc, les relacions sexuals entre homes que tenen sexe amb altres homes (62%), seguida dels homes heterosexuals (12%), de les dones heterosexuals (10%) i dels usuaris de drogues per via parenteral (7%).

 

La Unitat Funcional de Sida del Consorci diagnostica, segueix i tracta les persones afectades pel VIH/SIDA. Facilita recomanacions per a l’inici del tractament antiretroviral i del seu seguiment, a més d’informar sobre hàbits de salut i d’higiene, recomanacions dietètiques o altres aspectes a tenir present en cas d’haver de viatjar. També s’ofereix atenció psiquiàtrica i psicològica a pacients i familiars.


 Tornar enrere