NotÝcia
08/05/2017
El Consorci promou la donaciˇ de plasma sanguini

A  Catalunya cal el doble de plasma que el que es recull actualment. A  fi de contribuir a equilibrar aquesta situació, el Consorci ha inclòs la donació de plasma a les campanyes de donació de sang que tenen lloc el primer dimarts de cada mes a l’Hospital de Mataró.

Els resultats de la jornada de donació de sang del 2 de maig passat han estat bons en tots els fronts: 54 donants, dels quals 9 han estat donants nous, i 12 donants de plasma, els primers del Consorci. La donació de plasma ha estat possible gràcies a la incorporació de la plasmafèresi, una tècnica que a partir d’ara el Banc de Sang i Teixits realitzarà a l’Hospital de Mataró. 

 

El plasma: què és? Es tracta d’un líquid transparent i groguenc que representa el 55% del volum de la sang i conté i transporta els aliments que necessitem per viure, les defenses del nostre cos i altres proteïnes indispensables.

 

Per a què s’utilitza? El 85% del plasma que s’extreu s’usa per a l’elaboració d’hemoderivats, medicaments que s’utilitzen per al tractament de persones amb problemes de coagulació de la sang, com ara els hemofílics o els pacients amb malalties autoimmunes. També són necessaris en el cas de trasplantaments i malalties del fetge. El 15% del plasma s’usa, també, per a les necessitats de transfusió als hospitals com en el cas de grans cremades o quan hi ha hemorràgies en accidents greus.

 

Com es fa la plasmafèresi? La donació de plasma o “plasmafèresi” consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

 

Com afecta al donant? La donació dura uns 45 minuts. Com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació del donant és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. Es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 12 cops l’any.

 

Vull donar plasma: què haig de fer? Per ser donant de plasma són necessaris els mateixos requisits que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut. Si ets donant de sang, també ho pots ser de plasma. La diferència és que la donació és una mica més llarga i cal reservar hora al web donarsang.gencat.cat/plasma.

 

Les persones interessades a donar plasma podeu reservar hora al Banc de Sang:
• trucant al 935 573 630 o al 607 428 868 (també per WhatsaApp)
• enviant un correu electrònic a plasma@bst.cat
• emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.

 

A  Catalunya es necessita el doble de plasma del que es recull actualment i això vol dir que calen 10.000 donants


 Tornar enrere