Notícia
10/04/2017
Postgrau en Alteracions de la Deglució a l'Hospital de Mataró

La European Society for Swallowing Disorders en col·laboració amb el Consorci Sanitari del Maresme i la Universitat Autònoma de Barcelona han organitzat el diploma de Postgrau en Alteracions de la Deglució pel qual passaran especialistes de 13 països.

Es tracta d’un curs sobre disfàgia orofaríngia, semipresencial i multidisciplinar, organitzat amb l’objectiu de formar tots els professionals sanitaris que puguin visitar pacients amb aquesta patologia per saber abordar-la des d’un punt de vista multidisciplinari.

 

Es tracten diversos aspectes de la deglució normal, la deglució alterada, el cribratge per disfàgia, l’avaluació instrumental i no instrumental de la disfàgia, els tractaments actius i passius, el treball i funcionament en equips formats per diferents disciplines per tal de fer una atenció integral del pacient, la literatura d’investigació en disfàgia i la seva cerca en bases de dades.

 

Enfocament teòric-pràctic
El curs s’imparteix paral·lelament en castellà i anglès, amb 19 i 12 alumnes respectivament. S’’estructura en dos nivells, un primer teòric i un segon en el qual realitzen les pràctiques clíniques en diverses instal·lacions de l’Hospital. Els assistents al curs són logopedes o fonoaudiòlegs, foniatres, dentistes, dietistes, fisioterapeutes, geriatres, otorinolaringòlegs, metges generals i investigadors de 13 països com l’Aràbia Saudita, l’Iran, Sri Lanka, Portugal, Dinamarca, Àustria, Polònia, Rússia, Argentina, Xile, Colòmbia, el Paraguai i Espanya.

 

La disfàgia
La disfàgia orofaríngia (dificultat per empassar, ennuegament, aspiracions) és una manifestació molt freqüent amb conseqüències greus:   

 

- Ocasiona complicacions nutricionals (malnutrició, deshidratació) i respiratòries (infecció respiratòria, pneumònia).

- Allarga l’hospitalització, empitjora la qualitat de vida i augmenta la mortalitat a curt i llarg termini dels pacients amb ictus.

- La situació s’agreuja perquè la disfàgia passa inadvertida en molts pacients i, per tant, no es prenen les mesures necessàries per evitar aquestes  greus  complicacions.

 

Afecta, principalment, dos grups de pacients:

 

- Gent gran. És una disfunció molt prevalent en un grup de població que està en augment als països desenvolupats i es podria considerar una síndrome geriàtrica. 

- Persones que han patit un ictus, o un càncer de cap i coll. Aproximadament, la meitat de les persones que han patit un ictus presenten disfàgia, que també apareix com un efecte secundari de la radioteràpia en un 25% dels pacients.


 Tornar enrere